Kedves sporttársak, sportolni vágyók, érdeklődök, szurkolók, támogatók!

2017.03.27

A koraszülöttek idő előtt világra jőve, kicsi, sokszor nagyon kicsi súllyal születve, már életük első pillanataiban kemény küzdelemben versenyeznek az idővel, betegséggel, sokszor oxigénhiánnyal.  Ők mindig a rajtvonal mögül indulnak, s mégis kitartóan harcolva, nagyon sokan közülük az életben sikeresen érnek be a célba.

A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány 2016-ban elindított egy olyan jótékonysági maratoni váltófutást, mely egyrészt szeretné felhívni a figyelmet a koraszülött mentésre, a koraszülöttek, súlyos állapotú gyermekek gyógyítására, másrészt pedig az egészséges életmódra, a sport preventív, életmódunkra és egészségi állapotunkra kifejtett pozitív hatásaira.
Az idén új rajthelyről, a zalaegerszegi Falumúzeumból induló és a keszthelyi Fő térre beérkező mezőnynek, a tavalyihoz hasonló módon, a szirénázó koraszülöttmentő autó ad különös hangulatot és lendületet, emlékeztetve ezzel arra, hogy az év 365 napján a nap 24 órájában télen és nyáron többek között ezen az útvonalon is menti az Alapítvány a nagyon kis súlyú, beteg koraszülötteket.
A sport- és egészségélmény mellett szeretnénk, ha minél többen élvezhetnék a különlegesen szép zalai dombok, varázslatos falvak, templomok és kápolnák, a néha már-már mesebeli zalai táj szépségét.
 A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az 56 km-es táv mellett idén is megrendezzük a két betétszámunkat, a 7 km-es Hévíz-Keszthely gyermek -, valamint a Kastély – Főtér koraszülött-távot is.
Hagyományteremtő céllal, idén először szeretnénk megrendezni - a jótékonysági futás keretein belül - a magyarországi gyermekosztályok, gyermekklinikák, gyermekellátók váltóversenyét.
Sok szeretettel várunk idén 2017-ben is mindenkit, profit és amatőrt, kicsit és nagyot, gyermekeket és idősebbeket egyaránt, hogy egy sikeres futás után, a sportteljesítmény mellett Zala természeti és kulturális élményeivel is feltöltődve ünnepeljünk együtt a keszthelyi Fő téren.
Reméljük, hogy idén is nagyon sokan lesznek vendégeink határon innen és a határon túlról is és hagyománnyá válik ez a nemes célú, egyedülálló hangulatú, közösség- és egészségformáló zalai futóünnep.
 
Bérces Edit - a futás szakmai igazgatója, ultramaratoni világ- és Európa bajnok, Budapesti Gazdasági Egyetem Zalegerszegi Kar docense
 
Dr. Gárdos László - a futás ötlet- és házigazdája, a Koraszülöttmentő  és Gyermekintenzív Alapítvány, alapítója Zala Megyei Szent Rafael Kórház Csecsemő és Gyermekosztály osztályvezető főorvosa